SYÖTIT JA VIEHEET

Kalastuksessa käytetään monenlaisia syöttejä ja houkuttimia kalan saantiin.

MADOT JA LIEROT

Yleisin onki- ja pilkkisyötti lienee mato. Erilaisia matoja löytyy puutarhoista ja peltojen pientareilta. Kompostikasat ovat varmimpia matopaikkoja.

Kompostimadot ovat pienehköjä voimakashajuisia ruskeita matoja. Ja ne ovat erinomaisia syöttejä, mutta heikosti koukussa kestäviä.
Savimadot ovat väriltään vaaleita ja kasvavat isommiksi kuin kompostimadot .
Lähes hajuttomat savimadot kestävät koukussa hyvin.
Kastemadot kasvavat suurimmiksi ja ovat kestäviä koukussa. Kastematoja on hauska kerätä iltapimeässä sateen jälkeen puutarhassa taskulampun avulla, kun ne nousevat maanpinnalle.
Matoja on myös myytävänä hyvin varustautuneilla syötinmyyjillä. Matoja tuodaan maahan mm. Hollannista ja niitä kasvatetaan myös Suomessa. Matoja saa erikokoisia ja värisiäkin.
Madot säilyy viileässä paikassa multaa sisältävässä astiassa

KÄRPÄSENTOUKAT

Kärpäsentoukat on tärkeimpiä syöttejä helpon saatavuuden ja käytön vuoksi.
Toukkia saa pakattuna pieniin muovipurkkeihin, alkuperäinen väri toukilla on valkoinen mutta toukkien kasvattajat värjäävät toukkia melkein kaikissa väreissä.
Yleisin väri valkoisen lisäksi lienee punainen.
Toukat on pakattu sahanpuruun ja säilytetään jääkaapissa, jolloin ne ei koteloidu niin nopeasti.
Toukkia on saatavana erikokoisina.

SURVIAISSÄÄSKENTOUKAT

Surviaissääski kasvaa toukkavaiheessa vesistön pohjassa ja niitä on paikoittain erittäin paljon. Toukkavaihe kestää 1-3 vuoteen ja erilaatuisia toukkia on paljon.
Punainen noin 1 mm vahvuinen ja 2 -3 cm pituinen toukka on kalojen herkku.
Surviaissääsken toukkia voi itse nostaa ”rehevöityneiden” järvien tai lampien pohjasta tiheällä haavilla tai ostaa kalastusvälinekauppiailta.
Surviaissääsken toukat säilyy parhaiten kostean paperin sisällä jääkaapissa

KANTOTOUKAT

Kantotoukkia löytyy lahoavista puunkannoista kuoren alta. Kantotoukka on valkoinen n. 5-8 mm vahva n. 3 cm pituinen toukka.
Varsinkin ongittaessa kirjolohta tai muita isompia kaloja on kantotoukka hyvä syötti.

KOSKIKORENNONTOUKAT

Koskikorennontoukat asustavat purojen koskien kivien suojassa ja ovat rakentaneet ympärilleen suojaputkilon kivistä ja hiekasta. Keväisin on hauskaa kulkea koskien alaosissa ja etsiä koteloita joissa koskikorennon toukat ovat.
Toukat säilyvät vesiastiassa omissa koteloissaan hyvin ja käytetään vetämällä toukka esiin kotelostaan.

Syötin laittaminen koukkuun vaatii erikoista taitavuutta. Ennen sanottiin ettei koukun kärki saa näkyä kun mato pujotettiin pitkin koukkua. Nykyään madot katkaistaan ja laitetaan koukkuun pätkän keskeltä ja mieluusti useampi pätkä koukkuun antamaan hajua kaloille.
Ja koukun kärki pitää olla näkyvissä jotta kala tarttuu hyvin siihen.
Kärpäsentoukka ja kantotoukka pujotetaan koukkuun toukan takapään nahkan läpi jotta sen liike houkuttaa kalaa nappaamaan.
Surviaissääsken toukka kiinnitetään mustanpään puoleisesta päästä kaksi-kolme niveltä lävistämällä jottei toukka mene ”tyhjäksi”.
Syötin tarkoitus on saada kala kiinnostumaan tarjottuun täkyyn, jolloin mahdollisimman eloisa ja runsas syötti on paras.

TÄKYKALAT

Täkykaloina käytetään pieniä kaloja kuten mutuja tai muita kalanpoikasia joita saadaan täkyhaavilla pyytämällä. Pyydettäessä koukulla petokaloja käytetään erilaisia kaloja syötteinä.
Ruutana on vanha täkykala joka on erittäin kestävä koukkukalana, varsinkin haukeja pyydettessä oottokoukuilla on ruutana erinomainen täky.
Ruutanat elävät pienissä lammissa, ainakin Muhoksen vanhassa tiilitehtaan montussa on vahva ruutanakanta.
Norssi / Kuore on hajunsa puolesta myös haluttu täkykala varsinkin talvella kun pyydetään madetta jään alta.
Täkykalaksi käy myös ahven, särki, salakka ja mikä hyvänsä pienehkö kala.
Kalastusvälinekauppiailta on saatavana myös purkitettuja täkykaloja.
Isoja ahvenia pilkittäessä tai ongittaessa veneestä on pienet mudut erinomaisia syöttejä.

KEINOTEKOISET SYÖTIT

Keinotekoisista syöteistä lienee yleisemmät erilaiset muovimadot, jigit joita on kaikissa väreissä ja muodoissa saatavana. Lisäksi on valmistettu toukkia, matoja sekä surviaissääskentoukkajäljitelmiä ja erilaisia hyönteisjäljitelmiä. Nämä muovisyötit säilyy vuosikausia ja antavat myös kalaa.
Kirjolohille on valmistettu erilaisia tahnoja ja palleroita joita on hajustettu ja maustettu ja ovat hyvin suosittuja ootto onginnassa.
Myös pilkillä käytetyt värikoukut ovat keinosyöttejä ja pilkintä perustuu koukun värin ärsytykseen joka saa kalan nappaamaan.
Samoin perhot on keinotekoisia perhosjäljitelmiä ja niitä on pinta- ja uppoperhoja.