Kotimainen kala on erittäin terveellistä ruokaa. Saaliskaloistamme voidaan valmistaa erinomaisia ja maukkaita kalaruokia.
Erilaisia kalalajia on saatavana ympäri vuotta mutta on myös ns. sesonkilajeja. Tammi-helmikuu on matikka-aikaa, koska made tulee matalikoille kutemaan ja on helposti pyydettävissä. Madekeitto on monelle se herkkujen herkku.

Pilkkikausi joka on Oulun korkeudella loka-marraskuulta huhti-toukokuulle antaa kalalajeista varmimmin ahventa.

Ahven lienee yksi parhaista ravintokaloistamme ja sitä voi laittaa monella tapaan.

Vesien auettua jääpeitteistä on kesäkalastuksen aika ja mm. hauki saattaa tarttua mieluusti uistimeen. Hauki on ehkä saaliskaloistamme huonoiten arvostettu ruokakala, siitä huolimatta se on erittäin maukas ja eritavoin laitettuna maukas herkkukala.

Kuha on myös kevään ja alkukesän saaliskala, onhan kuhan kutu heti alku kesästä. Kuhasta voi valmistaa erinomaista juhlaruokaa.

Velvoiteistutukset alkavat heti kesäkuussa jolloin saaliiksi saadaan kirjolohta ja taimenta. Nämä punalihaiset arvokalat eivät tarvinne erikoista mainosta ruokakaloina.

Lohikaloista voi tehdä monenlaista herkkua.

Syksyn alkaessa alkaa siika ja muikku aika. Molemmat kirkassuomuiset kalat ovat aivan mahtavia ruokakaloja.

Näiden edellä mainittujen kalalajien lisäksi voi saaliiksi tulla lahnaa, säynettä, särkiä, kiiskejä ja joitakin muitalin lajeja. Kaikki ovat hyviä ruokakaloja.

Saaliskalojen oikea käsittely on säilymisen vuoksi tärkeää. Saaliskala tulee tainnuttaa ja verestää välittömästi pyynnin jälkeen. Myös kalojen säilytys viileässä on tärkeää, eli katkeamaton kylmäketju vedestä pannulle takaa parhaan tuloksen.
Laita kalat mahdollisimman pian ruaksi jottei niiden laatu kärsi.

Valmiit kalaruuat, sekä peratut kalat säilyvät pakastettuna pitkiäkin aikoja, mutta varsinkin rasvaiset kalat pilaantuvat pakkasessakin helpommin.
Säilömiskeinona kannattaa kokeilla myös kalan purkittamista. Oikeaoppisesti purkitettu kala säilyy hyvänä vuosia.
Purkituskoneita ja säilykepurkkeja saa esimerkiksi Erätapiolta Limingasta. www.eratapio.fi

KALOJEN PERKAUS

Perkaustapoja on useita, kala voidaan suomustaa tai nylkeä, tai jättää nahka kalaan ja poistaa vain suolet ja kidukset.
Kalojen filerointi on kätevä tapa valmistaa ruodotonta ja nahatonta kalaa.
Nahattomaksi fileroidut kalat voi myös jauhaa lihamyllyssä ja kalojen sekaan jauhettaessa voi laittaa esim savustettua pekonia tai kuorittuja